Balanční versus klasická kancelářská židle

Není židle jako židle. A v případě kancelářských židlí a křesel se zdá, že toto tvrzení platí dvojnásobně. Vybrat kvalitní židli do kanceláře rozhodně není záležitost na několik minut, a pokud vyrazíte do vod internetu i kamenných prodejen na její lov, je docela možné, že vám z celé nabídky různých typů židlí a posezení půjde hlava kolem. Jedním z nejvýraznějších typů židlí do kanceláře, které se staly doslova hitem posledních let, jsou zdravotní balanční židle. V čem tkví jejich popularita a v čem jsou jiné oproti klasické kancelářské židli?

Magie jménem dynamické sezení

Alfou a omegou zdravého sezení za monitorem počítače je kvalitní kancelářská židle umožňující dynamické sezení. Ano, zdá se to neuvěřitelné a většina z nás si to jistě ani plně neuvědomuje, ale i když sedíme na židli jako přikovaní a jsme maximálně zabraní do práce, rozhodně nesedíme celou dobu v jedné poloze. Různě se podpíráme, opíráme, poposedáme si apod. Je to naprosto přirozené, běžné a úplně normální. 

 

Jak poznáme, že jsme pro práci a delší sezení za psacím stolem zvolili špatnou židli? Jednoduše. Taková židle nekopíruje tyto naše malé pohyby, ale spíš se nás snaží formovat do jedné polohy – zkrátka neumožňuje to, čemu se říká dynamické sezení. Na takové židli jsme už po malé chvilce docela ztuhlí a rozlámaní a ke konci dne zkroucení jak paragraf. Výjimkou nejsou ani časté bolesti hlavy či zhoršení migrén. Pro kvalitní a zdravé sezení je tedy potřeba najít křeslo či židli, která se bude takříkajíc hýbat s námi

Co je balanční židle?

Židle, která vám dynamické sezení dopřeje skutečně vydatně, je ta balanční. Balanční židle má takový efekt, že “nutí” naše tělo a zejména pak naši páteř ke správnému držení, a to za aktivní účasti nejen zádových svalů. Jak? Většinačástí balanční židle jepohyblivá a celá židle se v podstatě hýbe, když se hýbeme my. A to nejen v určitých úhlech dopředu a dozadu, ale také do stran. Opravdu tak musíme při sezení správnou polohu vybalancovat a odlehčujeme tak průběžně silně namáhaným místům a partiím. 

 

Balančních židlí je vícero druhů, nicméně pokud si představujete měkké a pohodlné křesílko, ujišťujeme vás, že ani jedna z verzí vám toto přání nesplní. Sezení na balanční židli může být, pro ty, kterým aktivní sportování a fyzická aktivita příliš k srdci nepřirostly, celkem náročné. Proto, než abyste si pořídili kancelářskou posilovnu či rovnou mučící nástroj v podobě této nevinně vyhlížející kancelářské židle, raději nepřeceňujte své síly.

 

Jak jsme ale zmínili, balanční židle jsou různé. Existují takové,v jejichž sedáku se lehce zapotí i trénovaný amatérský sportovec, tak i takové, které zvládne vybalancovat i běžný smrtelník s normální fyzičkou. U nás je najdete všechny a dokonce máme v nabídce i speciální balanční zdravotní židle s vlastním patentovaným systémem možností nastavení blokace balanční mechaniky.

I klasická kancelářská židle má své kvality

Nic na světě není úplně černobílé a tak ani v případě kancelářských židlí nejde říci, že existuje jen jediná správná. Sto lidí, sto chutí. A i když by se pravděpodobně našla balanční židle pro každého, neznamená to, že každému bude vyhovovat. Balanční zdravotní židle sice opravdu poskytuje dynamické sezení skutečně na maximum, nicméně moderní kancelářské židle klasického typu mají také stále co nabídnout. Dobrá kancelářská židle by měla být otočná, mít nastavitelnou výšku a hloubky sedu, výšku područek, neměla by jí chybět ani opěrka hlavy a tvarovaný sedák i opěrák. Pro zachování principů dynamického sezení volte židle vybavené synchronní mechanikou. To je základ, na kterém byste měli trvat stůj co stůj. Ostatní vychytávky jsou nadstandard, který vám může a také nemusí vyhovovat.

Tak kterou pořídit?

Asi právě čekáte, že vám dáme jasnou odpověď na to, která židle pro vás bude tou nejlepší. Bohužel. Jak už jsme lehce naznačili, pravda je taková, že židle, která by vyhovovala absolutně všem bez výjimky, prostě neexistuje. Nelze proto jednoduše označit jednu za tu lepší a druhou za tu horší. Před pořízením nové židle byste si měli stanovit několik kritérií výběru. Jedním z nejzásadnějších je reálný čas, který v sedě za stolem denně strávíte. Čím vyšší časový údaj vám vyjde, tím kvalitnější by měla židle být a pravděpodobně se vám vyplatí také investice do zdravotní balanční židle. Pokud naopak pracujete v kanceláři, ale na svém hlavním stanovišti toho moc nenasedíte, pravděpodobně vám postačí některá z moderních kancelářských židlí klasického typu. 

 

Nicméně pamatujte, že tu pravou kancelářskou židli právě pro vás poznáte jedině po osobním vyzkoušení a žádné recenze či rady kolegů a kamarádu tento test nenahradí. Tak na nic nečekejte a přijďte si svou novou židli do kanceláře či domácí pracovny vybrat k nám!