Správná kancelářská židle, ze které záda nebolí

Máte sedavé zaměstnání a trápí vás bolesti hlavy, případně vás začínají trápit bolesti zad a krční páteře? Na vině je pravděpodobně špatné sezení a židle. V náručí pracovní židle v kanceláři prosedíme ročně stovky a někdo dokonce i tisíce hodin. Sedavé zaměstnání nepatří k těm nejzdravějším a i když existuje mnoho zajímavých pouček a tipů, které mají snahu nás v kanceláři udržet v dobré kondici, tou nejdůležitější věcí pro naše zdraví je zde kvalitní kancelářská židle. Co lze dnes od kancelářských židlí chtít a jak vypadá ta nejlepší pro zdravá záda, která nebolí?

Krása není všechno

Co si budeme povídat, většina kancelářských židlí, které běžně vídáme, příliš krásy nepobrala a jejich estetika je rovna nule – neurazí, ale také nijak nenadchne. Na jejich obranu je ale třeba říci, že jejich primární funkcí není dělat kancelář hezčí, ale naše sezení zdravější a pohodlnější během celého pracovního dne. Hledáte-li kancelářskou židli čistě podle líbivosti jejího designu, můžete se nepříjemně spálit a svým zádům připravit pěkně krušné chvilky s dlouhodobými následky. Krása u kancelářského sezení rozhodně není všechno a u výběru správné židle do kanceláře byste měli věnovat pozornost trochu jiným věcem.

Židle, která vám dovolí pohyb

Kancelářskou židli či křeslo dobré kvality poznáte podle materiálů, tvarování sedáku a jednotlivých jejích částí a také podle možností jejího přizpůsobení. Je důležité si uvědomit, že jakkoliv sezení vypadá jako jedna stabilní a více méně neměnná poloha, tak jí rozhodně v žádném případě není. Nikdy nesedíme celou dobu v jedné poloze. Kvalitní kancelářská židle naše tělo a páteř “nevytvaruje” do jedné správné polohy a za každou cenu se nás v ní nesnaží udržet. 

 

Skutečně dobrá židle zabraňuje tuhnutí svalů, pohybuje se s námi a celou dobu se stará o náš komfort, ale i zdravé držení páteře. Správné židli by tedy neměla chybět opěrka hlavy, nastavení výšky sedu, otočný mechanismus a také nastavitelné područky. U moderních pracovních židlí se dnes setkáte zpravidla se dvěma základními typy mechanických systémů, které zajišťují zdravé sezení v různém rozsahu. Které to jsou?

Synchronní mechanika

Židle vybavené synchronní mechanikou umožňují tzv. dynamické sezení. Snadno lze u nich nastavit sklon a úhel sedáku a také úhel opěráku. Díky tomu záda při jakémkoliv pohybu neztrácí kontakt s opěrkou židle a zároveň se v odpovídajícím poměru naklání i sedák židle. Pohyby opěradla a sedáku je možné také zablokovat v několika různých pozicích. Velkou výhodou těchto židlí je i možnost přizpůsobení přítlaku opěradla a odporu pohybu podle hmotnosti uživatele židle a jeho osobních požadavků.

Asynchronní mechanika 

Zatímco u první mechaniky sklon opěrky a pohyb sedáku probíhal synchronně, zde je možné tyto funkce oddělit a nastavit zcela samostatně a nezávisle. Tento typ mechanického systému umožňuje nastavení jedné požadované pozice židle přesně podle toho, jak je vám to pohodlné, a její následné upevnění. Kancelářská židle s asynchronní mechanikou nepodporuje dynamické sezení. 

I při sezení můžete cvičit

Pokud vám ale opravdu záleží na tom, aby záda nejen nebolela, ale kancelářská židle aktivně pečovala o zdraví vašich zad, chtít můžete ještě mnohem více. V posledních letech se staly velmi populární tzv. balanční, ergonomické a zdravotní židle. Tyto židle se většinou mohou pochlubit zdravotními certifikáty a jsou tedy zárukou toho nejlepšího pro naše záda. Jak už název napovídá, balanční židle nás nutí skutečně balancovat a při sezení neustále procvičovat zádové svalstvo.

 

I v nabídce značky Peška najdete moderní balanční židle špičkové kvality a dokonce s vlastními patentovanými systémy. Kancelářské židle a křesla Peška s balanční mechanikou Flex® (číslo patentu 305154) jsou vhodné pro ty, kterým není pohyb cizí a jejich fyzička je na dobré úrovni. Při sezení na této židli nebalancujete pouze na jejím sedáku, ale balanční mechanismus je využitý opravdu naplno a pro celé tělo. I když je samozřejmě možné židli zafixovat, zde konkrétně pomocí funkce Stop&Go, s touto židlí poznáte, že i sezení může být opravdu fyzicky náročné. Tento typ balanční židle tedy není úplně pro každého.

 

V případě, že se neřadíte mezi sportovní nadšence s pravidelnou dávkou pohybu, ale koncept balanční židle se vám zamlouvá, mezi židlemi Peška se najde něco i pro vás. Židle s patentovanou balanční mechanikou Balance® (číslo patentu 305252) je kombinovaná se synchronní mechanikou a může být přesně tou pravou. Jde o jedinečný typ židle, který spojuje ergonomickou a kancelářskou židli v jedno. Na této židli si můžete sami zvolit, jak dlouho a kdy chcete balancováním procvičovat zádové svaly, a to díky mechanismu Stop&Go. Po fixaci balančních funkcí se tato židle promění v klasickou synchronní kancelářskou židli.

Výběr té pravé

Jak vidíte, na poli kancelářských židlí je rozhodně z čeho vybírat. U zboží tohoto druhu má většina lidí tendenci předpokládat, že čím vyšší cena, tím vyšší je i kvalita výrobku. A jak asi tušíte, pro nalezení té pravé a správné kancelářské židle, která vám bude vyhovovat po všech stránkách, není cena úplně ten nejlepší směrodatný faktor. Vždy je před koupí lepší si židli vyzkoušet a vsázet na ty modely, které se mohou pochlubit certifikáty kvality a nějakým tím zdravotním razítkem. 

 

I když jsme na samém začátku řekli, že u kancelářské židle se na estetiku příliš nehraje a důležité jsou především její vlastnosti, u židlí Peška se snažíme skloubit nejen kvalitní funkce a špičkové technologie, ale také zapojit do hry moderní design. Dbáme na to, aby vám naše židle kryli záda a také udělali pracovní prostředí příjemnější. 

 

Toužíte přesně po takové židli? Možná na vás čeká právě v naší nabídce!