Kancelářská židle pro zdravá záda: Jak ji vybrat?

Žijeme v „době sedavé“. V kanceláři nebo na home-office trávíme velkou část svého dne. Naše tělo ale není pro dlouhé sezení stavěno. Jak předejít chronickým nemocem a bolestem výběrem správné židle? Jde to! Kancelářské židle jsme vzali pod drobnohled a připravili pro vás průvodce!

Bolesti zad, ztuhlost krční páteře, bolesti hlavy, otoky nohou – jak se jich zbavit?

Předně je třeba říci, že naše tělo bylo stvořeno k pohybu. Sice už nežijeme v dobách, kdy jsme si museli veškerou potravu obstarávat lovem a sběrem, ani v dobách, kdy kromě vyvolených všichni trávili své dny těžkou fyzickou prací. Do kanceláří za pracovní stoly jsme ale svá těla umístili relativně nedávno – minimálně nedávno pro evoluci. I proto mnohé z nás trápí choroby spojených s několikahodinovým sezením u počítače. Bolesti zad, ztuhlost krční páteře, bolesti hlavy, otoky nohou, trombózy – to je jen příklad neduhů, které mohou pramenit ze sedavého zaměstnání.

Protože často nemáme možnost svůj životní styl příliš radikálně změnit, je třeba najít jiné řešení. K ozdravení těla nám může pomoct správně zvolená kancelářská židle. Není totiž židle jako židle a v mnoha kancelářích dodnes zůstávají takové exponáty, že z nich jímá hrůza nejen fyzioterapeuty a ortopedy, ale i zaměstnance, kteří na nich musí sedět.

Balanční židle je zdravější než balanční míč

Zdravotní židle s balančními mechanismy umožňují aktivní a dynamické sezení. Sezení na nestabilních pomůckách obecně stimuluje stabilizační svaly, aniž by docházelo k jejich přemáhání. Asi si pamatujete na trend balančních míčů. Balanční míče přitom nezůstaly jen v posilovnách a tělocvičnách. Mnoho lidí si je s vizí, že se zbaví bolestí, bralo i do kanceláří a místo klasických kancelářských židlí seděli za počítačem právě na míčích.

Balanční míče jsou rozhodně nestabilní pomůckou a platí tedy o nich také to, že stimulují stabilizační svaly. Nicméně o jejich blahodárnosti už se odborníci přou. Pár minut nebo hodinka v posilovně našemu tělu nepochybně prospěje, ale několikahodinové sezení na míči už zdravé není. Málokdo je totiž na míči schopen vydržet několik hodin či celou pracovní dobu ve zdravé pozici. Většinou po čase našim zádům ulevíme a nahrbíme se do ne příliš zdravé pozice. A záda opět trpí.

Balanční židle nabízí všechny benefity balančního míče, ale navíc i oporu zad!

A proto je tu balanční židle. Balanční židle má všechny benefity balančního míče a jako bonus má to, co míč nemá – nabízí totiž dokonalou oporu nejen zádům, ale i krční páteři a, dá se říct, celému tělu. Balanční židle podporuje vzpřímené sezení, podpírá a zároveň odlehčuje páteř, poskytuje prevenci ochabnutí zádových a břišních svalů. Reaguje na pohyb člověka do všech stran, tudíž sedící o oporu nikdy nepřijde. Balanční pohyb lze zastavit patentovaným aretačním zámkem Stop&Go.

Trápí vás oteklé nohy? Pomůže lepší sedák!

Mnoho lidí ale netrpí jen bolestmi zad. Oteklé nohy si omlouváme tím, že jsme je měli celý den svěšené k zemi. Na vině ale není gravitace – za otoky nohou může často nevhodný sedák v kombinaci se špatným mechanismem kancelářské židle.

Jak zjistit, jestli sedíte správně?

Důležité je vždy sedět na sedacích svalech. Zadní stehenní sval musí být volný a nezatížený. Jak zjistíte, zda správně sedíte, jsme vám shrnuli níže do boxu. Balanční židli jsme vyvinuli ve spolupráci s vědci ze Západočeské univerzity, ortopedy a fyzioterapeuty tak, aby sezení na ní snižovalo právě i výše zmíněné otoky nohou a riziko vzniku trombóz. Speciální tvar sedáku totiž nezaškrcuje zadní strany stehen, což u běžné nevhodně zvolené kancelářské židle vede ke špatné průchodnosti lymfatického a cévního systému. A problém je na světě! Otoky nohou, riziko vzniku trombóz, překvapivě i bolest hlavy a šíje – to všechno může způsobit špatně zvolený sedák! 

Jak zjistit, jestli mám vhodný sedák a mechanismus?

  • Nastavte si správnou výšku sedu – ta by měla být taková, aby vám nohy svíraly v oblasti kolene úhel cca 90 stupňů.
  • Dosedněte co nejvíce dozadu, aby opěrák podpíral vaše záda.
  • Mezera mezi lýtkem a hranou sedáku by měla být minimálně 5 cm.
  • Sedák musí umožňovat sklon vpřed, tj. při práci u stolu se přikloní opěrák i sedák.
  • V každé pracovní i odpočinkové pozici nesmí být cítit tlak na zadní stranu stehen!

Pomohl vám náš krátký průvodce světem kancelářských židlí? Neváhejte a navštivte nás v naší vzorkové prodejně na adrese Zelinářská 5, Plzeň. Židle jsou naše vášeň a dokázali bychom o nich vyprávět mnohem déle. Společně jistě najdeme to nejlepší řešení pro vaši kancelář i stylový home office!