Proč je klasická židle pro práci naprosto nevhodná

Když do naší vzorkové prodejny v Plzni přijde zákazník s přáním pořídit si židli k pracovnímu stolu, následuje z naší strany hned několik otázek. O žádné kancelářské židli totiž nelze říct, že by byla pro práci nevhodná. Důležité je najít židli, která bude ta pravá pro vás. Věřte, že když si k nám přijdete vybrat židli se dvěma kamarády, každému z vás vybereme židli jinou. Výběr správné židle sice není věda, ale chce to praxi. A od toho jsme tu my, abychom vám pomohli.

V uplynulých měsících a letech si mnozí z nás zvykli pracovat z domova. „Home office“ režim nás zprvu většinou zaskočil, a tak jsme si pracovny dělali z obývacích pokojů a jídelen. Ale u jídelního stolu na běžné židli nelze sedět donekonečna - po pár dnech či týdnech osmihodinového home office to pocítíte na celém těle.

firemni___prostory_plzen__sky___prazdroj_as01

Proč při práci nesedět na běžné židli u jídelního stolu?

Pokud pracujete na počítači a sedíte při tom u jídelního stolu, sedíte pravděpodobně na židli, která byla primárně určená pro krátkodobé sezení. Při její výrobě bylo předpokládáno, že sedící člověk bude nahnutý nad stůl a nebude potřebovat dlouhodobější oporu páteře. Proto se u jídelních židlí nesetkáváme s propracovanějším ergonomickým tvarováním a polstrováním.

V první řadě je třeba si uvědomit, že už samotné sezení není přirozenou polohou člověka. Člověk nebyl stvořen k tomu, aby několik hodin v kuse seděl na židli a díval se do zářící obrazovky. A jelikož tento životní styl praktikujeme teprve pár desítek let, evoluce ještě nestihla zapracovat. 

ASSA ABLOY Ostrov u Stříbra 2

Vždy vám vybereme kancelářskou židli na míru

Nechceme tvrdit, že se nějaká kancelářská židle na práci nehodí. I když sami nedáme dopustit na náš bestseller – balanční židli – se zákazníky vždy vybíráme kancelářskou židli na míru. V naší nabídce najdete různé třídy kancelářských židlí, které jsou všechny na práci vhodné. Při výběru rozhoduje to, která židle je vhodná přímo pro vás a vaši práci. Proto se zákazníků vždy ptáme, jak dlouho na židli při práci prosedí a jaké jsou jejich pracovní návyky. Také je třeba posoudit konstituci vašeho těla a vaši fyzickou kondici. Jinou kancelářskou židli doporučíme statnému vysportovanému muži ve středních letech a jinou zase křehké pětadvacetileté studentce.

Klasické kancelářské židle REFLEX nebo TECHNO se hodí zejména pro ty, kteří tráví sezením při práci více času, ale nesedí celý den. Když za námi přijde zákazník a řekne, že prací vsedě stráví zhruba 3 hodiny denně a netrápí ho žádné obtíže pohybového aparátu, tyto židle mu mohou vyhovovat. Čím déle ale při práci sedíte, tím spíše by měla být kancelářská židle „propracovanější“ z hlediska ergonomie.

I při sezení se hýbete a kancelářská židle se vám musí přizpůsobit

Co tím chceme říct? Taková vytuněná kancelářská židle by se měla přizpůsobit vám, ne vy jí. Ačkoliv se vám zdá, že se při sezení skoro nehýbete, není to tak. Nikdy nesedíte celou dobu v jedné poloze. Nakláníte se, zakláníte se, nahýbáte se k tiskárně nebo k odpadkovému koši, krčíte se, když něco hledáte v šuplíku… Kvalitní kancelářská židle kopíruje pohyb vašeho těla a pohybuje se s vámi tak, aby vám neustále poskytovala dokonalou oporu. Tomu se říká „dynamické sezení“.

Kvalitní kancelářská židle brání tomu, aby se několikahodinové sezení negativně podepsalo na našem zdraví. Brání tuhnutí svalů, stará se o zdravé držení páteře. Pokud se od několikahodinové práce zvedáte s bolestmi zad, oteklými nohami a pocitem, že jste celí rozlámání, nesedíte na správné židli.

kanceláře ŠKODA TRANSPORTATION a.s. 9

Nechte si při výběru kancelářské židli poradit

Bohužel pokud člověk kupuje kancelářskou židli „naslepo“, aniž by si předtím nastudoval některé důležité věci, stává se často, že si nekoupí vhodný produkt. Vybírá zpravidla podle vzhledu a ceny. Pokud se mu zdá, že je zádová opěrka tvarovaná, postačí to k dojmu, že odpovídá ergonomickým zásadám. Když je navíc cenovka příznivá, myslí si, že našel svatý grál.

Naše područky si zaaretujete - a na to jsme pyšní

Ale při výběru kancelářské židle rozhoduje mnohem více faktorů. Důležitá je například nastavitelnost, abyste si mohli přizpůsobit nejen výšku sedu, ale ideálně i výši opěrky hlavy,  polohu opory bederní páteře a také nastavitelnost područek. U našich kancelářských židlí je možné dvojí nebo dokonce trojí nastavení područek. Vždy nahoru-dolů, dopředu-dozadu, případně také k tělu a od těla. Na první pohled to možná nevypadá jako významný prvek, ale za nás je velmi praktickým detailem i to, že naše područky lze zaaretovat. To oceníte tehdy, když se ze židle zvedáte a o područky se opřete. Jde to! Područky se „nerozjíždí“ a drží na místě. To není u konkurence samozřejmost. A to není vše. Ani byste netušili, jak důležitou roli hraje sedák

Sedák nesmí škrtit zadní strany stehen

Člověk by možná řekl, že se na něm nedá příliš změnit, ale nevhodný sedák může způsobovat právě i otoky nohou a celého těla. Při sezení byste měli vždy sedět na sedacích svalech. Třeba balanční židli, o které vám napíšeme více níže, doporučujeme právě těm, kteří tráví vsedě i několik hodin denně. Její speciální tvar sedáku nezaškrcuje zadní strany stehen – sedák tak nebrání průchodnosti lymfatického a cévního systému. Pokud sedíte na běžné nebo nekvalitní kancelářské židli, je právě nevhodný sedák původce otoků celého těla. Přední okraj sedáku vám přiškrtí lymfatický systém, lymfa nemůže proudit a je zaděláno na problém. Nejednou se nám už stalo, že nám zákazník řekl, že ho z nekvalitní židle bolí za krkem nebo mu otékají ruce - světe, div se, může za to sedák!

Balanční židle je ergonomicky maximálně vyladěná!

A když už jsme nakousli povídání o balanční židli, řekneme vám o ní více. Zatím jsme se zmínili jen o jejím sedáku, ale protože jsme na ni pracovali společně s vědci ze Západočeské univerzity, ortopedy a fyzioterapeuty, je ergonomicky vyladěná úplně celá. Ale to není její jediný benefit. Ergonomicky tvarované židle jsou i mnohé další z naší nabídky.

Balanční židle je kromě židle i cvičební pomůckou. Balanční mechanismus stimuluje stabilizační svalstvo středu těla – jinak řečeno: nutí nás a zejména pak naši páteř ke zdravému vzpřímenému držení, a to za aktivní účasti nejen zádových svalů. Balanční židle se s každým naším pohybem hýbe a my tak musíme neustále balancovat. 

VITALIS BALANCE XL_03_1

Balanční židle poskytuje oporu celému tělu

Sezení na nestabilních pomůckách bylo vždy považováno za blahodárné, ale postupem času odborníci došli k tomu, že dříve populární balanční míče až tak zdravé nejsou. Míč není židle – neposkytuje oporu zádům. Po pár minutách se při sezení na míči nahrbíme a rázem je po zdravém sezení. Balanční židle je nestabilní pomůckou, ale zároveň poskytuje oporu celému tělu.

Na balanční židli nedáme sami dopustit. I když se může na první pohled zdát, že je vhodná jen pro fyzicky zdatné jedince, ale není to tak. Při sezení si sice opravdu zacvičíte, ale ne nutně nonstop. Pokud vás balancování omrzí, nebo na něj zrovna nebudete mít náladu, využijete možnosti aretace balančního pohybu, kterou zajišťuje naše patentovaná technologie Stop&Go, a získáváte vysoce kvalitní klasickou kancelářskou židli - je to tedy velmi šikovné 2v1. Balanční židli doporučujeme zejména těm, kteří vsedě stráví denně několik hodin, protože opravdu blahodárně působí na držení těla a celkové fyzické zdraví.

Čím se naše balanční židle liší od konkurence?

Když si u nás vybíráte balanční židli, máte na výběr ze dvou balančních mechanismů - Balance® a Flex®. Při plném balančním pohybu se židle pohybuje všemi směry a celá dokonale kopíruje pohyby vašeho těla. Naklání se s vámi zádová opěrka i područky. Takže po celou dobu máte páteř ve správném zdravém držení. Stupeň balancování si můžete nastavit - stupně jsou celkem čtyři. Představte si to jako převodovku v autě - nejezdíte pořád „na jedničku“, když si chcete pořádně zacvičit, nastavíte si největší stupeň balancování

TECHNO fLEX

Balanční mechanismus Flex® a Balance® - v čem je rozdíl?

Jak už bylo řečeno výše, balancování jde i vypnout. V tu chvíli získáváte klasickou kancelářskou židli. Rozdíl mezi mechanikou Flex® a Balance® je v tom, že při vypnutí balancování u židle s mechanikou Flex® získáváte statickou židli. Při zastavení balancování u balanční židle Balance získáváte kancelářskou židli s plnohodnotným synchronním mechanismem - tedy židli, která se s vámi pohybuje dopředu a dozadu jako to znáte u kvalitních kancelářských židlí. 

Pro koho se hodí balanční židle Flex a pro koho židle Balance?

Opět nejde ani o jedné říct, že by byla lepší než druhá. Židle Flex si vybírají ti, kteří ví, že budou chtít balancovat co nejvíce a že jim to v podstatě nevadí. Klasickou kancelářskou židli tedy ani nepotřebují. Balanční židli Balance doporučujeme těm, kteří opravdu ví, že na židli stráví 8 hodin denně a nechtějí nonstop cvičit - potažmo na to nemají ani fyzickou kondici. Naopak chtějí, aby i po zastavení balančního mechanismu jim židle poskytovala kvalitní zdravé sezení vhodné i na několikahodinovou kancelářskou práci.

Výběr kancelářské židle je velmi individuální záležitostí. Pro někoho je nejlepším řešením ergonomicky tvarovaná kancelářská židle. Někdo potřebuje širší sedák. Ten, který stráví prací u počítače osm hodin denně, ocení balanční mechanismus, který mu i vsedě zaktivuje svaly… Rádi vám s výběrem kancelářské židle pomůžeme tak, abyste odcházeli s tou pravou. Proto pokud s výběrem jakkoliv tápete, neváhejte se poradit

Pokud to nemáte daleko do Plzně, jste našimi vítanými hosty na naší prodejně. Rádi vás seznámíme se všemi typy našich židlí. Nemáte to za humny? Nevadí. Poradíme i zákazníkům z druhého konce naší vlasti. Není problém si zavolat, probrat vše potřebné nebo vybrat správnou židli pomocí videohovoru. Záleží nám na tom, aby vám naše židle dobře sloužily několik desítek let - ne rok nebo dva - a uděláme pro to maximum!